П’ятниця, 29 Березня, 2024

Луцькі депутати висловились щодо заборони пластикових квітів на цвинтарях

Вже не вперше українців закликають відмовитися від використання штучних квітів та вінків у прикрашанні могил. Адже такі прикраси при спалюванні виділяють надзвичайно токсичні речовини, а самі розкладаються близько половини тисячоліття. В Умані та Кременці пластикові квіти вже заборонили на самих кладовищах, продавцям порадили відмовитися від торгівлі такого роду продукцією. Що ж з приводу штучних декорацій на луцьких кладовищах думають місцеві депутати та чи мають вони у планах заборону таких діянь? Про це розповість yes-lutsk за інформацією ПЕРШОГО. 

Луцький депутат, представник фракції ВО “Свобода”, Микола Федік підтримав зменшення використання пластику. Чоловік виступає не лише за зменшення кількості штучних квітів на міських кладовищах, а загалом проти поліетилену та інших матеріалів, що можуть згубним чином впливати на довкілля. Депутат зазначив, що людям необхідно роз’яснювати про шкідливість штучних прикрас й порадив замість них використовувати для вшанування пам’яті рідних живі квіти.

Депутат фракції “Народний контроль” Павло Данильчук розповів, що тема використання пластикових квітів на цвинтарях уже давно вкорінилася у культурі. У бюджеті вже навіть заклали кошти на встановлення смітників на кладовищах, у які люди викидатимуть квіти, замість того, щоб скидати їх на купу. На думку чоловіка, використання пластику звісно варто обмежити, проте, на його думку, чекати реакції суспільства доведеться дуже довго. Тому для початку потрібно обмежити продаж таких товарів. 

Депутат об’єднання “Самопоміч” Микола Собуцький теж виступив за обмеження використання штучних квітів. Чоловік ще з студентських років займається проектом “Пам’ять без кордонів” – разом із істориком Сергієм Годлевським прибирають у Польщі православні кладовища, на колишніх територіях проживання українців. Депутат зазначає, що у Європі штучних квітів не було навіть 10 років тому, там вшановують рідних лампадками, які запалюють щовечора. 

Ігор Поліщук, депутат фракції “УКРОП” запропонував перехід з штучних квітів на живі, які на його думку є доречнішими. Чоловік зазначив, що будуть проведені роботи із громадськістю, проте в “передпасхальний період”, коли до Великодня залишилося кілька днів, звісно що нічого вже не зміниш.

Позафракційний депутат Микола Яручик теж вважає заборону пластику правильним рішенням, адже це може запобігти купам сміття, які лежать поруч з кладовищами. На його думку, шану краще проявити живими квітами, які є органічними й згодом перегниють. Він також зазначив, що якщо ініціатива буде висунутою, то він її обов’язково підтримає. 

.,.,.,.