Четвер, 28 Березня, 2024

Держдеп США виділить 10 млн доларів задля розвитку ВМС України

Як повідомляє yes-lutsk, з посиланням на DW, США виділить Україні додаткові 10 мільйонів доларів на зміцнення потенціалу військово-морських сил через інцидент у Керченській протоці.

В офіційній заяві йдеться, що Сполучені Штати  Америки закликають Росію негайно повернути Україні затримані судна і заарештованих українських моряків. А також, тримати Керченську протоку та Азовське море повністю відкритими для транзиту в українські порти, та навпаки. В заяві також висувають прохання поважати суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно-визнаних кордонах, включаючи також і територіальні води.

Стало відомо, що держдеп повідомляє й про те, що Велика Британія та Литва теж планують суттєво збільшити свою допомогу Києву у сфері безпеки.

До слова, 23 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації здійснили агресивні дії до українських кораблів. А саме – здійснили таран нашого рейдового буксира, пошкодивши головний двигун, обшивку, леєну огорожу. Згодом, вони обстріляли три українські кораблі та захопили у полон 24 моряка.

Зокрема, плановий перехід наших кораблів відбувався з порту Одеси в порт Маріуполя Азовського моря. У складі були два українських малих броньованих артилерійських катери Бердянськ та Нікополь, а також буксир Яни Капу. Про плановий перехід було заздалегідь попереджено російських прикордонників.

Незважаючи на це, катери типу Соболь, пскр Дон, катери типу Мангуст, мпк Суздалець російських прикордонників «здійснили відверто агресивні дії».

Тому, в зв’язку із цим відверто агресивним нападом, Верховна Рада України 26 листопада 2018 року,  ухвалила закон, яким затвердила указ Президента України Петра Порошенка, про введеня воєнного стану на 30 днів в окремих, 10 областях України.

.,.,.,.