П’ятниця, 29 Березня, 2024

Кандидатам на посаду мера Луцька необхідно буде "викласти" чималу грошову заставу

Для тих, хто бажає балотуватися на посаду Луцького міського голови прийдеться внести чималу суму. Про яку суму йдеться та як до цього відносяться місцеві чиновники розповість yes-lutsk з посиланням на Громадський рух “Чесно”.

Отож, кандидатам на посаду мера обласного центру та партіям, які планують йти до мерії необхідно буде внести грошову заставу у сумі 283380 грн. 

Ця сума аж у 37 разів більша, ніж була у 2015 році. П’ять років тому грошова застава становила всього вісім тисяч гривень. Загалом, по Україні, сума застави зросла у сорок разів.

Розмір грошової застави залежить від кількості виборців, а одним з міст де проживає найменша кількість містян — є Луцьк. Тому, 283380 грн рахується ледь не найменшою сумою серед інших українських міст.

Що на це кажуть місцеві чиновники?

Іван Мирка, голова місцевої партії “Європейська Солідарність” розповів про те, де буде брати гроші. Для виборів в народні депутати, наприклад, за словами пана Мирки, було важко знайти під заставу навіть п’ятдесят тисяч гривень. Великі ж суми грошових застав залежать виключно від спонсорів. Також, голова партії зазначив, що на сьогодні немає жодної політичної партії, де б виборці добровільно та свідомо давали кандидату гроші. 

До слова, “Європейську Солідарність” фінансували члени партії та кандидати. Загалом, сума внесків становила близько двохсот тисяч гривень.

Оскільки партія була представлена в парламенті, то значну частину виділила держава. Саме у період з 2016 по 2018 рік “Європейська Солідарність” отримала понад чотири мільйони гривень від головного офісу з держфінансування.

Павло Данильчук, керівник Громадського руху “Народний контроль”, розповів, що суттєве збільшення грошової застави сильно ускладнює балотування незалежних кандидатів. За словами колишнього кандидата, такі суми спрощують вхід до мерії грошовитим партіям. 

Нагадаємо, вибори міського голови, згідно з Конституцією України, повинні відбутися восени цього року. Проте, як зазначили у партії “Слуга народу”, обласний центр Волині є одним з найпроблемніших міст в країні. Тому, за словами депутата партії “Слуга народу” Олександра Качури, місцеві вибори повинні відбутися раніше — навесні. Пан Качура зазначив, що є регіони України, які необхідно “перезавантажити” найближчим часом.

Руслан Стефанчук, перший заступник голови Верховної Ради, розповів, що в команді Президента України розглядають можливість проведення дострокових місцевих виборів для того, щоб повністю змінити систему влади.

.,.,.,.