П’ятниця, 29 Березня, 2024

Виплати особам з інвалідністю хочуть підвищити

Соціальний законопроєкт про внесення змін до статті 3 Закону України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю дитинства та дітям з інвалідністю” було ухвалено Верховною радою у першому читанні. Про це дізнавався yes-lutsk посилаючись на “Голос України”.

29 жовтня відбулося вечірнє засідання народних депутатів, під якого було внесено депутатами від фракції “Батьківщина”. Альтернативний законопроєкт запропонували представники фракції “Опозиційна платформа — За життя”.

Михайло Цимбалюк, співавтор законопроєкту №2031 зазначив, що планується підвищення розміру виплат:

  • по догляду за особами з інвалідністю дитинства І групи (А) надбавка може зрости з 75 до 150% прожиткового мінімуму;
  • особи з інвалідністю ІІ групи (Б) надбавка може зрости з 50 до 100% прожиткового мінімуму;
  • одинокі особи з інвалідністю дитинства ІІ та ІІІ груп, які потребують постійного догляду надбавка може зрости з 15 до 75% прожиткового мінімуму.

За словами Михайла Цимбалюка, розмір виплат, які отримує ця категорія населення, дуже маленький, навіть мізерний. Станом на квітень поточного року виплати на допомогу особі з інвалідністю І групи з надбавкою на догляд становить 1564-3365 грн. 

Ірина Констанкевич, народний депутат Депутатської Групи “За майбутнє”, розповіла, що Український інститут стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров’я прогнозує збільшення кількості дітей з інвалідність до двохсот тисяч осіб та закликала колег передбачити збільшення необхідних коштів у Держбюджеті на наступний рік. 

Питання було винесене на голосування, рішення прийняте 324 голосами та законопроєкт прийнято за основу.

Під час того ж засідання було прийняте рішення про ратифікацію Угоди між урядами Сполучених штатів Америки та України для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень закону Америки “Про податкові вимоги до іноземних рахунків” (FATCA) (№0001).

.,.,.,.