П’ятниця, 29 Березня, 2024

Чому Рада погодилася на дострокові вибори: думка луцького політолога

Вчора, 21 травня 2019 року, чинний Президент України Володимир Зеленський підписав указ про розпуск Верховної Ради восьмого скликання та призначив позачергові вибори на 21 липня цього ж року. Політолог та співзасновник ГР “СВІДОМІ” Михайло Наход у ефірі ток-шоу “Прямий ефір” з Миколою Вереснем розповів, чому депутати погодилися з перевиборами. Далі про це розповість yes-lutsk з посиланням на ІА Конкурент

Політолог та співзасновник Громадянського Руху “СВІДОМІ” Михайло Наход зауважив, що сумніви у легітимності розпуску Ради є, але лідери парламентських партій проти не виступили. На його думку, вони були під тиском 73 відсотків підтримки Володимира Зеленського.

Також Михайло Наход зазначив, що рівень довіри українців до парламенту є доволі низьким – близько 8-10 відсотків. Він пояснив, що рівень довіри громадян знижується через те, що президент неначе звалює всі “прорахунки у державній політиці” на парламент, а той, навпаки, – на президента. Пан Михайло Наход резюмував, що для повної зміни парламенту потрібно застосовувати абсолютно нові підходи. 

Крім того, політолог нагадав ситуації, коли колишній Президент України Віктор Ющенко двічі розпускав парламент, проте, у 2008 році під час такої спроби, до суду подали відповідні позови, що забороняли публікацію указу про розпуск. Тож тепер теж залишається очікувати, чи з’являться цей указ та як на це відреагують народні депутати – додав Михайло Наход.  

Реакція себе чекати не заставила, адже сьогодні, 22 травня, під час позачергового засідання парламенту, голова Верховної Ради Андрій Парубій зауважив, що указ про розпуск парламенту та проведення позачергових виборів суперечить Конституції України. Відтак, він буде оскаржений у Конституційному суді. – повідомляє Українська правда. 

.,.,.,.