Вівторок, 19 Березня, 2024

Реакція європейських лідерів на вибори в Україні

Не дочекавшись офіційних результатів підрахунку голосів від ЦВК, багато європейських та світових лідерів поквапились привітати Володимира Зеленського з перемогою на президентських виборах. Хто вітав та про що говорили — розповість yes-lutsk, посилаючись на ТСН.ua.

Майже одразу після проголошення даних екзит-полів лідери європейських країн, політики та ще низка світових чиновників привітали Володимира Зеленського з перемогою.

Президент Польщі Анджей Дуда став одним із перших, хто привітав Зеленського та запросив на зустріч до своєї країни.

Дональд Трамп зателефонував особисто та підтримав вибір країни. Також, Трамп зазначив, що США й надалі буде підтримувати Україну в збереженні територіальної цілісності та боротьбі проти російської агресії. Свої привітання, до речі теж телефоном, висловив Еммануель Макрон.

Президент Європейської Ради, Дональд Туск написав таке на своїй сторінці в соціальній мережі «Твіттер»:

«Вільні вибори й мирна зміна влади дорівнює сильній український демократії. Вітаємо Володимира Зеленського».

Генеральний секретар НАТО заявив, що попри зміну президента Україна залишається партером Альянсу.

Брюссель наголосив, що вибір країни не став несподіванкою. Гідність та цивілізованість, з якою відбуваються зміни в державі приємно вразила багатьох. Особливу увагу приділили тому, як Петро Порошенко публічно привітав свого опонента.

Нагадаємо, станом на 13:00 ЦВК обробив майже 99 % протоколів, згідно з якими лідирує Володимир Зеленський — 73,2 %, а в Петра Порошенка 24,5 %. Понад 2 % протоколів, яких визнано недійсними. Загалом, участь у голосуванні під час другого туру взяли 18 163 142 українця.

Також, нагадаємо, під час голосування за кордоном більшість українців проголосували за Петра Порошенко. 54,73 % голосів набрав чинний президент, а Володимир Зеленський — 43,78 %. Загалом, за кордоном проголосували 59 830 українців.

 

.,.,.,.