П’ятниця, 29 Березня, 2024

Міністерка освіти планує скоротити бюджетні місця в університетах

Як стало відомо yes-lutsk, Міністерство освіти та науки планує фінансувати вищі навчальні заклади України на основі показників якості. Детальніше про це розповімо далі з посиланням на Укрінформ.

28 вересня, під час проведення науково-популярної ініціативи “Наукові пікніки” міністерка освіти та науки України Ганна Новосад розповіла про плани змінити умови державного фінансування усіх ВНЗ. 

За її словами, кошти мають бути спрямовані тільки в найкращі заклади, адже державне замовлення — це пережиток радянських часів.

Також, Ганна Новосад пояснила, що на сьогодні, як і через п’ять чи шість років, держава не в змозі спланувати й тим паче вгадати, які професії та в якій кількості необхідні будуть на ринку праці. Завдяки цьому, будуть запроваджувати показники якості вищих навчальних закладів та керуючись результатами визначатимуть чи необхідність у фінансуванні зі сторони Міністерства освіти. Одним з таких критеріїв є — працевлаштування після випуску з університету. Міністерка сказала, що розуміння того, хто насправді робить усе задля отримання спеціалістами кращого робочого місця, дозволить спрямовувати більше коштів на цей заклад.

Не менш важливе питання, яке підняла пані Новосад — це підвищення заробітної плати викладачам ВНЗ. Адже, на її думку, хороші викладачі мають отримувати гідну оплату своєї праці. Теперішня система, яка вираховує плату викладачам, згідно з кількістю студентів, заважає правильно оцінювати знання студентів, а в деяких випадках — подавати неуспішну молодь на відрахування з університету. Також зауважила, що на підвищення заробітної плати, яке має відбутися з 1 січня 2020 року (згідно з постановою КМУ), необхідно 20 млрд грн.

Новосад наголосила, що пропозиції щодо змін у бюджетному кодексі, законах про освіту, про державне замовлення та деяких законодавчих актах будуть оголошені до кінця 2019 року.

.,.,.,.