Вівторок, 19 Березня, 2024

Обіцянки лідерів президентських перегонів

Напередодні другого туру обидва кандидати на пост президента України дали низку обіцянок, повідомляє yes-lutsk, з посиланням на Громадське.

Свої передвиборчі програми представили Петро Порошенко та Володимир Зеленський. Що саме і в яких масштабах пропонують українцям кандидати?

Що стосується Криму та війни на Донбасі обидва учасники передвиборчих перегонів мають спільну думку в одному – це українські території і їх потрібно повертати, проте у різний спосіб. Петро Порошенко не надає чіткої позиції щодо питання Донбасу. Однак, у програмі зазначається, що повернення окупованих територій має відбуватись лише політико-дипломатичним шляхом. А ось про повернення півострову чинний Президент висловився так:

“У той час, коли Росія посиленими темпами мілітаризує півострів, перетворюючи Крим на «острів несвободи», маємо ефективно використовувати наявні міжнародно-правові механізми для перетворення окупованого півострова на непідйомний тягар для Москви”.

Володимир Зеленський, у свою чергу, пообіцяв, що буде шукати підтримки у гарантів Будапештського меморандуму та партнерів ЄС для того, щоб закінчити війну, стягнути з країни-агресора відшкодування за завдані збитки та повернути окуповані території. На думку Володимира Олександровича можлива домовленість з противником про припинення вогню. Мінські домовленості, за його словами, працюють не дуже добре. А для всіх зараз в пріоритеті – збереження життя українців, які воюють за Донбас. Про окупований Крим та його визволення Зеленський зазначив, що після перемоги на виборах потрібно одразу провести реінтеграцію півострова.

Позиція лідера першого туру виборів щодо НАТО/ЄС – неоднозначна. За його словами, шлях України до НАТО та ЄС це запорука безпеки. Проте, Зеленський зазначив:

“У будь-який союз на умовах, за яких ми не втрачаємо незалежність нашої держави, — прекрасно! Але нехай нам скажуть, де нас чекають. Може, ЄС до нас стукає: «Хлопці, будь ласка, чого ви відмовляєтеся?» Ні. Не чути».

А ось Петро Олексійович у своїй програмі пропонує подання заявки на вступ до ЄС вже у 2023 році. Також, в допомозі у посиленні санкцій проти Росії та задля укріплення стратегічного партнерства у питаннях військової взаємодії, Порошенко робить досить вагому ставку на США.

Команда “Зе” приділила дуже багато уваги у своїй передвиборчій програмі боротьбі з корупцією.Були запропоновані такі зміни:

  • скасування можливості виходу під заставу тим, хто є підозрюваним у корупції;

  • у засуджених за корупцію проводити повну конфіскацію майна та заборонити обіймати державні посади;

  • забезпечити державний захист та матеріальну винагороду викривачам корупціонерів;

А ось в Петра Порошенко виділено в програмі один абзац і той, про досягнення в боротьбі з корупцією. Єдине, що пропонує голова українського народу – забезпечення ефективної роботи антикорупційних органів та захист від політичного впливу.

Нагадуємо, другий тур президентських виборів відбудеться 21 квітня 2019 року.

 

.,.,.,.